Title

Az érzékeny fogak öt ellensége

1. Hideg

Ha érzékenyek a fogai, a fagylalt, a jégkrém és a többi jeges nyalánkság nem túl jó ötlet. A fogat a zománcréteg védi az intenzív környezeti behatásoktól, például a túlzott hidegtől. Ha azonban a zománcréteg sérült, a védőfunkciója sem tökéletes, és a hideg ételek-italok hatására érzékenység léphet fel. Ha a zománcréteg elvékonyodott, a túl hideg levegő belégzése is kiválthatja a jellegzetes nyilalló érzést.

2. Forró

Ugyanúgy, ahogy a test többi részén is fájdalmat okoz egy forró inger, a fog sem képes megbirkózni vele, ha a zománcréteg sérült.

3. Savas

Szívesen fogyaszt citrusféléket, paradicsomot, savanyúságot, savanyú cukorkát, szénsavas üdítőitalokat és bort? Fogai nem biztos, hogy örülnek neki. Ha fogzománca elvékonyodott, a fenti ételek és italok érzékenységet válthatnak ki.

4. Édes

Az édességek közvetett savforrásnak tekinthetők. A szájüregi baktériumok ugyanis a cukrok bontásakor savakat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot. Az édességek tehát mindenképp kerülendők, ugyanígy a szénsavas üdítők, a sportitalok és a gyümölcslevek.

5. Kemény

Ha ráharapunk egy darab jégre, keménycukorkára vagy dióhéjra, akár le is törhet egy darab a fogunkból. Ilyenkor szabaddá válhatnak az idegek, és rágáskor érzékenység jelentkezhet.

FOGKEFÉVEL CSUPÁN A SZÁJÜREG KB. 25%-ÁT TUDJA MEGTISZTÍTANI