AZ ÍNNYEL KAPCSOLATOS Gyakori kérdések

Mi az a tapadós bevonat az ínyemen?

A baktériumok szinte bármilyen felületen képesek megtapadni. Az így keletkező vékony baktériumréteget biofilmnek nevezzük. A baktériumokból álló biofilm okozza ébredéskor a fogak és az íny felszínén tapasztalható nyálkás érzést. A biofilmképződés normális jelenség, és mindenkinél előfordul – azoknál is, akik rendszeresen mosnak fogat, és emellett fogselymet és  szájvizet is használnak. Ha azonban nem távolítjuk el naponta a biofilmet, megvastagodva lepedékké, úgynevezett dentális plakká fejlődik.

A fogágybetegségért felelős dentális plakkot bizonyos típusú „jó” (hasznos) és „rossz” (káros) baktériumok alkotják. Utóbbiak közé tartoznak azok, amelyek a fogak és az íny felszínén található ételmaradék cukortartalmán élnek, és azt fogkárosító savakká alakítják, előbbiek közé pedig azok, amelyek a normál biofilmet a savtermelő káros baktériumok számára kevésbé „vonzóvá”, kevésbé „élhetővé” teszik.

Az alapos otthoni szájápolás – a napi rendszerességű fogmosás, fogselyemhasználat és szájvízzel történő öblögetés – segít megakadályozni a fogak felszínén a biofilm megvastagodását. Ha azonban elmarad a rendszeres napi szájápolás, a jellemzően halványsárga színű biofilm megszilárdulhat és megvastagodhat, vagyis fogkővé alakulhat. A fogkövet csak fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember tudja speciális eszközökkel eltávolítani.

Mi a kapcsolat a fogágybetegség, az ínygyulladás és a periodontitisz között?

Ha elkezdünk a fogágybetegségről olvasni, a rengeteg orvosi szakkifejezés miatt nagyon könnyű elveszíteni a fonalat. Arról van ugyanis szó, hogy ugyanazt a kórképet, nevezetesen a fogágybetegséget többféle különböző névvel illethetik. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy az egyes fogalmak miként függenek össze egymással. A fogágybetegség a szájüregi bakteriális fertőzések átfogó elnevezése. Mind az ínygyulladás, mind a periodontitisz a fogágybetegség leírására használt kifejezés, azonban a két fogalom nem felcserélhető, mivel nem ugyanazt jelenti.

Az ínygyulladás a fogágybetegség korai, enyhe (és általában visszafordítható) stádiumát jelöli, amelyre a duzzadt, vörös, fogmosás vagy fogselyemhasználat után gyakran vérző íny jellemző. Az ínygyulladás megfelelő kezelés, vagyis gondos szájápolás hiányában súlyosbodik, és a fogágybetegség előrehaladott, immár nem visszafordítható formájává, periodontitisszé alakulhat. A periodontitisz egyaránt érinti az ínyt, az állcsontot és a fogakat „lehorgonyzó” kötőszövetet. A fogágybetegség súlyosbodásával a fogak kilazulnak, végül pedig kihullanak. A fogágybetegség a felnőttkori fogvesztés vezető oka.

Miért vérzik az ínyem?

A kor előrehaladtával gyakrabban előfordulhat, hogy fogmosás vagy fogselyemhasználat után vérzik egy kicsit az íny – egy-két csepp vér igazán nem nagy ügy. Vagy mégis? Az ínyvérzés semmilyen körülmények között – még fogászati tisztítás során sem – számít normális jelenségnek. A vérzés (és valószínűleg több más, figyelmen kívül hagyott tünet, például az irritált, vörös, duzzadt íny) ínygyulladásra hívhatja fel a figyelmet. Világszerte több millió felnőttnél áll fenn a fogágybetegség valamilyen formája, azonban csak elenyésző hányaduk van ezzel tisztában, mivel az ínyfájdalom jellemzően nem korai tünet. Jó hír viszont, hogy a korai stádiumú fogágybetegség alaposabb szájápolással és gyakoribb fogorvosi ellenőrzéssel általában visszafordítható – utóbbi lehetőséget ad a plakk és a fogkő fogászati eszközökkel történő eltávolítására is. Ha azonban a tüneteket elhanyagoljuk, a folyamat súlyosbodik, és a fogágybetegség előrehaladott formája alakulhat ki. A periodontitisz, amely az ínyen kívül az állcsontokat is érinti, a felnőttkori fogvesztés első számú oka. Ha ínyvérzést tapasztal, ne várjon másnapig az alaposabb szájápolással!

Miért húzódik vissza az ínyem?

Az íny visszahúzódása a középsúlyos fogágybetegség egyik legjellegzetesebb tünete, amit semmi esetre sem szabad félvállról venni. Ha arra lesz figyelmes, hogy ínye visszahúzódik a fogairól, és emiatt fogainak alsó részéből nagyobb terület válik láthatóvá, az egyúttal azt is jelenti, hogy így a foggyökér nagyobb felszíne hozzáférhető a szájüregi káros baktériumok számára. A jelenséget gyakran ínysorvadásként említik, aminek következményeként a szájüreg egésze fogékonyabbá válik a kóros folyamatok iránt. Ha mindehhez az íny vörössége és gyulladása társul, és fogmosáskor gyakran lép fel ínyvérzés is, lehetséges, hogy a fogágybetegség korai stádiumával állunk szemben. Az ínysorvadás kezelés nélkül súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Ilyen következmény például a dentinvesztés (a dentin a fog belsejét alkotó kemény, tömött, csontos szövet, ami a fogakat a fogágyban rögzíti), valamint a szabaddá vált fognyak érzékenysége, fájdalma és fertőzése.

Milyen szájvízzel tisztítható meg a szájüreg?

A LISTERINE® szájvíz illóolaj-összetevőivel (eukaliptol, mentol, metil-szalicilát és timol) klinikailag igazoltan véd a lepedékképződéssel szemben. Rendszeres használatával jelentősen csökkenthető a lepedékképződés, amely az ínygyulladás egyik fő okozója. Ha nem lépünk fel időben a lepedékképződés ellen, a plakk tovább vastagodik, és megkeményedve fogkővé alakul.

Hogyan kell szájvizet használni?

A LISTERINE® szájvizet legcélszerűbb naponta kétszer használni. A LISTERINE® szájvíz összetevői csökkentik a fogak felszínén megtapadt lepedék kialakulását.