A fogágybetegség leggyakoribb okai

1. Lepedék

A fogágybetegségt leggyakrabban a fogak felszínén képződő lepedék – más néven dentális plakk – okozza. A lepedék nem más, mint egy baktériumokból álló megvastagodott réteg, ami azonban rendszeres napi fogmosással, fogselyemhasználattal és szájvízzel történő öblögetéssel eltávolítható. A probléma sajnos nem ritka – világszerte felnőttek millióinál igazolható a fogágybetegség valamelyik stádiuma. A jó hír viszont, hogy a fogágybetegség a korai stádiumban még általában visszafordítható. Itt az ideje tehát, hogy szájápolási repertoárját néhány új elemmel bővítse! Ezenkívül elengedhetetlen a legalább félévenkénti fogászati ellenőrzés.

2. Dohányzás

A dohányzás súlyosan károsítja az íny szövetét alkotó sejtek működését. Ennek következtében a szájüreg egésze fogékonyabbá válhat a különféle megbetegedések, például a fogágybetegség iránt.

3. Hormonális változások

A terhesség alatt, sőt a normál menstruációs ciklus során is számtalan hormonális változás zajlik a női szervezetben. A hormonszintek ingadozása szintén hajlamosíthat a fogágybetegségre. A várandósság nem szükségszerűen jelent egyet a fogászati problémákkal. Mindössze arról van szó, hogy ezekben a hónapokban is fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára.

4. Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként csökkenhet a nyáltermelés és -ürülés, a következményes szájszárazság pedig kedvez a baktériumok elszaporodásának. Ha szeretné megtudni, hogy az Ön által szedett gyógyszereknek van-e ilyen jellegű mellékhatása, forduljon bizalommal kezelőorvosához,fogorvosához vagy gyógyszerészéhez!

5. Táplálkozási hiányállapotok

Nem egyszerű feladat gondoskodni a napi vitaminbevitelről, a C-vitaminra azonban mindenképp kiemelt figyelmet kell fordítani. A szénhidrátokban és cukrokban gazdag étrend, az elégtelen folyadékfogyasztás és az alacsony C-vitamin-bevitel ínyproblémákhoz vezethet.

6. Rendezetlen fogsor

A fogak torlódása és egyéb helyzeti rendellenessége szintén fogágybetegségre hajlamosíthat. Ennek az az oka, hogy a rendezetlen fogsor nehezebben tisztítható, így sokkal nagyobb a veszélye a plakk-képződésnek és a káros baktériumok elszaporodásának. (Tipp: fordítson kiemelt figyelmet a nehezen elérhető területek alapos tisztítására fogkefével és fogselyemmel.)

7. Családi kórtörténet

Érdemes megemlíteni a fogorvosnak, ha a családban előfordult már fogágybetegség, mert ilyen esetben nagyobb lehet a szájüregi bakteriális fertőzés kockázata.