A fogak sárgás elszíneződésének hat leggyakoribb oka

Előfordult már Önnel is, amikor belenézett a tükörbe, hogy arra gondolt, vajon mitől lettek ilyen sárgák a fogai? Az elszíneződés általában nem egyik napról a másikra következik be, hanem fokozatosan, így sokszor nem is tűnik fel. Fontos leszögezni, hogy a sárgás fogak szerencsére nem kórosak, és a folyamat sem visszafordíthatatlan. Mielőtt azonban számba vennénk, hogy milyen lehetőségeink vannak arra, hogy mosolyunk újra fehérebb legyen, tekintsük át a probléma leggyakoribb okait, és azok megelőzését.

1. Öregedés

A fogak sárgás elszíneződése az öregedés természetes velejárója. Ennek az az oka, hogy a fogak külső, héjszerű borítását alkotó fehér zománcréteg színe az évtizedes használat során megváltozhat az igénybevétel miatt.

2. Dohányzás

Közismert, hogy bármilyen dohánytermék használata a fogak elszíneződését okozza. Ezért van az, hogy a dohányosok fogai sötétebbek.

3. Nem kielégítő szájhigiénia

Az elhanyagolt szájhigiénia idővel fogkőképződéshez vezethet, ami kemény, sárgás-barnás bevonatot alkot a fogak felszínén.

4. Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek a fogak elszíneződését okozhatják. A jelenleg szedett vagy a jövőben szedni tervezett gyógyszerei mellékhatásairól háziorvosától kérhet részletes tájékoztatást.

5. Betegség

Kevésbé gyakori, hogy a fogzománc károsodását és így a fogak elszíneződését valamilyen betegség vagy a betegség kezelésére alkalmazott terápia okozza. A kemo- vagy sugárterápia esetén előfordulhat ilyen mellékhatás. Ilyen esetben az elszíneződés inkább barnás jellegű.

6. Örökletes okok

Mindannyian különbözőek vagyunk, és ez természetesen a fogaink színére is igaz. Egyes emberek fogzománca örökletesen sárgább, mint másoké, aminek oka a génekben keresendő.