Fogfehérítés: Gyakori kérdések

Valóban fehér a fogak természetes színe?

Nem, a fogak nem teljesen hófehérek. Valójában enyhén sárgás színűek, és az életkor előrehaladtával a leggondosabb szájápolás mellett is fokozatosan tovább sárgulnak. Ezzel akkor szembesülhetünk először, amikor fogváltáskor a sokkal fehérebb tejfogak helyett megjelennek a sárgásabb színű maradó fogak. A fogzománc az életkor előrehaladtával kopik, és alatta a sárgás színű dentin egyre erősebben áttűnik. Ehhez járul a fogkő és a használatból eredő elszíneződés is, aminek eredményeként a fogak színe az évek során sötétedik.

Idővel a műfogsor is elszíneződhet?

Igen, idővel a műfogak színe is változhat. Ha napi rendszerességgel nem tisztítjuk meg őket, az ételmaradék és a lepedék szürkéssárga, zöld vagy akár fekete foltokat is okozhat rajtuk.  A gondos szájápolás saját és műfogak esetében is elengedhetetlen. 

Rendelői vagy otthoni fogfehérítés?

A fogfehérítő eljárások célja - akár rendelői, akár otthoni kezelésről van szó - az elszíneződések megfelelő eltávolítása. Nagy különbség lehet az árakban: a rendelői beavatkozások ára több ezer forint és a több százezer forint között lehet, míg otthoni használatra szánt terméket már pár ezer Ft-ért is vásárolhatunk. Lényeges körülmény, hogy a rendelői fogfehérítést ínyvédelem mellett végzik, vagyis a fehérítő anyag csak a fogakkal érintkezik. Az otthoni használatra szánt termékek könnyen beszerezhetők, egyszerűen alkalmazhatók. A rendelői eljárások általában több időt vesznek igénybe, míg az otthoni beavatkozás van, hogy gyorsabban elvégezhető. A professzionális fogfehérítés hatása ugyanakkor látványosabb és tartósabb, mint az otthoni eljárásé.

Mitől vannak fehér foltok a fogaimon?

A fogfehérítés után észlelt fehér foltok többsége már a beavatkozás előtt is ott volt a fogakon, csak a fehérítés hatására szembetűnőbbé vált. Rendszerint átmenetiek, és legfeljebb pár nappal a beavatkozás után eltűnnek. Más esetben a fogakon megjelenő apró fehér foltok a hiányos kalciumbeépülésre utalhatnak.

Milyen életkortól biztonságos a fogfehérítés?

Legjobb, ha bármilyen fogfehérítő termék alkalmazása előtt kikéri a fogorvos véleményét.. Mivel a fogak elszíneződését valamilyen tápanyaghiány is kiválthatja, célszerű először számba venni a lehetséges okokat, mielőtt belevágnánk a fogfehérítésbe.

A fogfehérítés gyengíti a fogakat?

A legtöbb fogfehérítő készítményben, akár rendelői, akár otthoni eljárásról van szó, hasonló kémiai fehérítő anyagok találhatók. Probléma akkor jelentkezhet, ha a fogfehérítést túlzásba visszük, vagy több különböző fogfehérítő terméket használunk párhuzamosan. A túlzásba vitt fogfehérítés gyengítheti a fogzománcot. Hogy ez ne következhessen be, pontosan tartsa be a használati útmutatóban foglaltakat!

Mennyi hidrogén-peroxid nem káros még a fogakra?

Bármilyen készítményt is választ, pontosan tartsa be a használati útmutatóban foglaltakat!