Fogszuvasodás & Erős fogak: Gyakori kérdések

Plakk vagy fogkő?

A fogkő lényegében megvastagodott és megkeményedett plakk, ami már csak fogászati eszközökkel távolítható el. A plakk (lepedék) a fogak felszínén kialakuló vastag bevonat, amit nyál és ételmaradék alkot, és jellemzően az ínyvonalon jön létre. A lepedék megfelelő szájápolás – kíméletes fogmosás, fogselyemhasználat és szájvízzel (például LISTERINE® szájvízzel) történő öblögetés – hiányában tovább vastagodhat, és megkeményedve fogkővé alakulhat. A lepedék savtartalma már közvetlenül étkezés után elkezdi károsítani a fogakat. Ha nem távolítjuk el, lebonthatja a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vezethet. A lepedék az ínyt is károsítja, amit kezdetben az íny kivörösödése és duzzanata, valamint a fogmosás utáni vérzés jelez, később pedig az íny visszahúzódása a fogakról.

A fogkő kemény, megkeményedett, porózus szerkezetű felrakódás. Jellemzően sárgás-barnás színű, és leginkább az ínyvonalon figyelhető meg. A fogkő a plakk elmeszesedésével, vagyis a nyálban található ásványi anyagok beépülésével jön létre. A fogkőképződés fogromláshoz, fogszuvasodáshoz és a fogak elvesztéséhez, valamint fogágybetegséghez vezethet. Eltávolítás nélkül a fogkő kiterjedése nő, és folyamatosan meszesedik. A fogkövet csak fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember tudja speciális eszközökkel eltávolítani. A fogkőképződés gondos szájápolással – fogkőképződést gátló fogkrémmel történő fogmosással, fogselyemhasználattal és megfelelő szájvízzel, például megfelelő LISTERINE®-termékkel történő öblögetéssel – csökkenthető, illetve megelőzhető.

Mire jó a fluorid?

A fluorid szájon át vagy helyileg, a fogak felszínén alkalmazva ismerten hatásos a fogszuvasodás megelőzésére. A fluorid segíthet csökkenteni a szuvas fogak számát. A lepedék savtartalma a fogzománc ásványianyag-tartalmának csökkenését, azaz demineralizációját, majd pedig a fogak romlást okozza. A fogszuvasodás azonban a kezdeti – demineralizációs – stádiumban visszafordítható: ezt a folyamatot újraásványosodásnak, más szóval remineralizációnak nevezzük. A fogak felszínén, helyileg alkalmazott fluorid felgyorsíthatja a fogzománc elveszített ásványi anyagainak visszaépülését.

A szájon át bevitt fluorid a bélrendszeren keresztül szívódik fel. Az ivóvíz fluoridkoncentrációja földrajzi területtől függően változó, de a fogszuvasodás megelőzéséhez rendszerint elegendő. A fluoridtartalom jelentősen eltérő lehet palackozott vizek és ásványvizek, illetve vezetékes víz esetén. Fluoridhoz kis mennyiségben bizonyos élelmiszerek, például spenót, sárgarépa, spárga fogyasztásával is hozzájuthatunk.

A tejfogak is ugyanolyan erősek, mint a maradó fogak?

Nem, a tejfogak keményszövetei (a zománc és a dentin) vékonyabbak, ezért maguk a fogak kevésbé ellenállók, mint a felnőttek maradó fogai. Ezenkívül a tejfogak jellemzően fehérebbek, mint a maradó fogak (utóbbiak inkább sárgásfehér színűek).

Igaz, hogy a tejfogak fehérebbek, mint a maradó fogak?

Igen, igaz: a tejfogak fehérebbek, mint a maradó fogak, azonban zománc- és dentinrétegük vékonyabb. Ezenkívül a tejfogakban a fogbél (pulpa) a fog egészéhez viszonyítva nagyobb térfogatot foglal el, mint a maradó fogakban. Ez azt jelenti, hogy a tejfogakban kialakuló szuvasodás sokkal gyorsabban eléri a fogbelet, ahol az érzőidegek is futnak. Ebből is látható, hogy a rendszeres fogászati ellenőrzés gyermekkorban (is) elengedhetetlen. A tejfogak gyökerei rövidebbek és kevésbé erősen rögzülnek az állcsontban, ami miatt a tejfogak könnyebben ki is hullanak. A tejfogak rövidebb gyökerei miatt több hely jut a maradó fogak csíráinak.

Műfogsor esetén is használni kell szájvizet?

Igen, a műfogsort is ugyanúgy tisztítani kell, mint a saját fogakat.! A műfogsort mindig puha kendőn vagy vízzel félig telt mosdókagyló felett tisztítsa, mert könnyen kicsúszhat a kezéből, és megsérülhet, ha leesik.

Áztassa a gyermekem a fogszabályzóját mindennap szájvízben?

A szájüreg tisztán tartása érdekében a fogorvosok általában javasolják, hogy a fogszabályzót használó egyének is naponta kétszer öblögessenek szájvízzel, például valamelyik LISTERINE® szájvízzel. A fogszabályzót azonban nem szükséges szájvízben áztatni.