Friss lehelet: Gyakori kérdések

A rossz lehelet lehet valamilyen betegség jele is?

Igen, a tartósan fennálló rossz lehelet más betegségek kísérő tünete is lehet. A leggyakoribb ezek közül a refluxbetegség, amelynek lényege, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlik a szájüregbe. Más esetben az orrmelléküregi fertőzésben felszaporodó, pangó-csorgó váladék jelentheti a probléma forrását.

A fogágybetegséghez, például ínygyulladáshoz társuló rossz lehelet a szájüregben elszaporodó baktériumok miatt alakul ki. Végül pedig meg kell említeni a szájszárazságot, ami úgyszintén halitózissal járhat. A nyáltermelés csökkenése miatt kevésbé tud a fogak és az íny felszíne tisztulni, ami fogromláshoz, kísérő tünetként pedig rossz lehelethez vezet.

Ha a rossz leheletet gondosabb szájápolással sem sikerül megszüntetnie, vagy úgy gondolja, hogy a probléma hátterében komolyabb betegség állhat, keresse fel a fogorvosát!

Milyen szokások okozhatnak rossz leheletet?

A rossz leheletért felelős rossz szokások közül kétségkívül a dohányzás viszi el a pálmát. A dohányosok lehelete (és szájíze) nem szorul bemutatásra – a járulékos egészségügyi kockázatok úgyszintén nem. Az étrendi okok közül kiemelendő a túlzott cukorfogyasztás, ami valóságos paradicsomi állapotot teremt a szájüregi baktériumok számára. Az elszaporodó baktériumok alkotta vastag lepedék kiváló forrása a rossz leheletnek. 

Rágógumizással valóban csökkenthető a rossz lehelet?

Igen és nem. Igen, ha cukormentes rágógumit használ. A rossz leheletet ugyanis gyakran a szájszárazság okozza, ami a csökkent nyáltermelésre vezethető vissza. A rágógumizás pedig serkenti a nyálmirigyek működését. A nyál nemcsak a baktériumokat „mossa ki” a szájüregből, hanem az ételmaradékokat is, mielőtt azok elkezdenének lebomlani.

Nem, ha cukortartalmú rágógumit vagy leheletfrissítő cukorkát választ. Ezek nemcsak elfedik, hanem még súlyosbítják is a problémát, hiszen cukortartalmuk révén tápanyagul szolgálnak a rossz leheletért és a lepedékképződésért felelős baktériumoknak. A lepedék pedig úgyszintén rontja a leheletet.

Jó módszer a szájüreg tisztán tartásához a napi kétszeri fogmosás, fogselyemhasználat és szájvízzel történő öblögetés.

A szájvíz is okozhat rossz leheletet?

Hacsak nem kifejezetten fokhagyma vagy kéksajt ízesítésű terméket választ, a szájvíz valószínűleg nem fog rossz leheletet okozni.