Hat dolog, ami károsíthatja a fogzománcot

A számtalan káros szokás közül álljon itt hat jellegzetes példa – bármelyikünk könnyen magára ismerhet...

1. Toll rágcsálása

Előfordul, hogy ellenállhatatlan késztetést érzünk arra, hogy ráharapjunk egy ásványvizes vagy üdítős palack kupakjára, de ezzel problémát okozhatunk fogainknak.

2. Foggal felnyitni csomagolást

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy jobb híján a fogunkat használtuk arra, hogy felbontsunk valamit. A fogaink épsége érdekében azonban inkább keressünk megfelelő eszközt a felbontáshoz.

3. Fogcsikorgatás vagy fogszorítás

A szorongás egyeseknél nappali vagy éjszakai fogcsikorgatást válthat ki. A fogak előre-hátra mozgatása, illetve összeszorítása megterhelheti a fogakat, különösen igénybe veszi a fogzománcot, ami így könnyen sérülhet, lepattoghat, és a fog szuvasodásnak indulhat. Ha Ön is a fogcsikorgatók-fogszorítók táborába tartozik, keresse fel fogorvosát! Elképzelhető, hogy harapásemelővel vagy más speciális, szájban viselhető eszközzel megoldható a probléma.

4. Túlzásba vitt fogfehérítés

Ma már rengeteg könnyen használható, biztonságos és hatékony otthoni fogfehérítő termék kapható a gyógyszertárakban és a drogériákban. Ha otthoni fogfehérítés mellett dönt, ne használjon többféle terméket, és szigorúan tartsa be a használati utasításokat! A túl gyakran és többféle készítménnyel végzett beavatkozás erősen igénybe veszi a fogakat, és érzékenység alakulhat ki. Ha a fogai már eleve érzékenyek vagy a fogzománca vékonyabb, a fogfehérítés nem ajánlott, hiszen tovább károsítja a már egyébként is sérül fogazatot. Ha bármilyen szájüregi panasza vagy tünete van, az otthoni fogfehérítés előtt feltétlenül konzultáljon a fogorvosával.

5. Nyelvpiercing

A nyelvre rögzített testékszer folyamatosan érintkezik a szájüreggel: koptathatja, csiszolhatja a fogak felszínét, sőt akár a fogzománc egy darabjának letörését is okozhatja. A piercing jelentős pusztítást végezhet, nem beszélve a fogászati kezelés anyagi vonzatáról...

6. Dohányzás

A fogakon lévő elszíneződés nemcsak esztétikai problémát okozhat: a fogak jobban kitetté válhatnak a káros baktériumok hatásainak.