Hat étel és ital, ami a fogak elszíneződését okozhata

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy színes étel vagy ital elfogyasztása után a tükörbe nézve rémülten tapasztaltuk, hogy nyelvünk és fogaink új színben pompáznak. Az alábbiakban azokat a leggyakoribb ételeket és italokat gyűjtöttük össze, amelyek a fogak elszíneződését okozhatják. Fogyasztásuk után lehetőleg mosson fogat és használjon szájvizet – ha ez nem megoldható, legalább tiszta vízzel öblítse ki a száját.

1. Színezőanyagot tartalmazó nyalókák

A különféle nyalókák színező- és ízesítőanyagai könnyen elszínezhetik a fogakat. Ne feledje: minden, ami elszíneződést okoz a nyelven, az a fogakon is elszíneződést okozhat, legfeljebb nem olyan látványosan.

2. Sötét színű bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsökben található természetes festékanyagok úgyszintén elszínezhetik a fogakat. Ez azonban nem ok arra, hogy lemondjunk ezekről az egyébként nagyon egészséges, antioxidánsokban gazdag gyümölcsökről, de a fogyasztásuk után öblítsük ki a szánkat vízzel.

3. Bor

Első hallásra mindannyiunknak a vörösbor jut eszébe, de tannintartalma révén a fehérbor ugyanígy elszínezheti a fogakat. Ügyeljen arra, hogy az esti fogmosás (és fogselyemhasználat és fogvízzel történő öblögetés) előtt fél órával már ne fogyasszon bort!

4. Ketchup

A ketchup azonkívül, hogy cukrot tartalmaz, tartalmazhat más fűszereket is – pl. curryt, köményt és kurkumát –, amelyek idővel szintén elszíneződést okozhatnak a fogakon. 

5. Kávé

Nem kell lemondania a kávéról csak azért, mert elszínezi a fogakat – csupán fogyassza mértékkel és megpróbálhatja szívószállal.

6. Szénsavas üdítőitalok

Akár tartalmaznak cukrot, akár nem, a szénsavas üdítőitalok is elszínezhetik a fogakat. Az üdítőitalok egyébként sem tesznek jót a fogaknak, úgyhogy fogyasztásukat célszerű kerülni.