Hat fogkárosító étel és ital

A fogszuvasodás legfőbb oka a szájüregi savas környezet, aminek hatására a fogzománc idővel felmaródik, és a fogban üreg („lyuk”) képződik. A szénhidrátok – a cukros édességek és a keményítőtartalmú pékáruk és tésztafélék – egyszerű cukrokká történő lebontása már a szájüregben megkezdődik. A szájüregi baktériumok a cukrokat savakká alakítják, amelyek a zománcfelszínen támadják a fogakat. A fogzománc és ezáltal az egész fog épségének megőrzése érdekében lehetőleg kerülje az alábbi ételeket! Ha mégis fogyaszt belőlük, fordítson kiemelt figyelmet a helyes szájápolásra: a napi kétszeri fogmosásra és fogmosás után lepedékeltávolító szájvízzel, például a megfelelő LISTERINE®-termékkel történő öblögetésre.

1. Keménycukorkák

A keménycukorkák, akár szopogatva, akár rágva fogyasztjuk őket, az egyik legsúlyosabb támadásnak minősülnek, amit fogaink és az egész szájüreg egészsége ellen elkövethetünk. A keménycukorkák lényegében tömény cukornak felelnek meg, ami hozzátapad a fogak felszínéhez, és csak nagyon hosszú idő után oldódik le teljesen – addig pedig folyamatosan károsítja a fogakat és az ínyt.

2. Savas italok

A gyümölcslevek, sportitalok és üdítőitalok (a diétás termékeket is beleértve) tele vannak cukrokkal és savakkal, amelyek külön-külön is jelentősen károsíthatják a fogakat. Ne feledje: a legjobb szomjoltó a víz. Ha mégis valami másra vágyik, válasszon olyan terméket, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot, vagy készítsen házilag ízesített vizet egy-egy darab zöldség vagy gyümölcs (például görögdinnye vagy uborka) hozzáadásával. Kevésbé károsítja a fogakat, ha a gyümölcsleveket hígítva fogyasztja.

3. Sütemények, édességek

Az édességek minden formája problémát jelent a fogaknak. Közülük legveszélyesebbek a ragadós édességek – a szárított gyümölcsöket is beleértve –, amelyek károsító hatása még hosszabb ideig tart. Az ezekben található cukrok hosszabb ideig vannak jelen a fogak és az íny között. Igyekezzen korlátozni az édességek fogyasztását, és utána mindig mosson fogat! Ezenkívül ne feledkezzen meg a LISTERINE® szájvízzel történő napi kétszeri öblögetésről sem!

4. Tésztafélék

A keményítőtartalmú élelmiszerek, például a péksütemények, a tésztafélék, a rizs és a krumpli is ártalmasak a fogakra, mivel cukrokká történő lebontásuk már a szájüregben megkezdődik, azokból pedig a baktériumok közreműködésével zománckárosító savak keletkeznek.

5. Jég

Az olyan kisebb balesetek alkalmával, mint amikor ráharapunk egy darab jégre vagy más kemény anyagra, akár le is törhet egy darab a fogból. Ugyanezzel a veszéllyel jár, ha a fogainkat használjuk italos palack vagy más csomagolás felnyitására.

6. Csonthéjas gyümölcsök

Csonthéjasok fogyasztásakor előfordulhat, hogy ráharapunk egy kis darab maghéjra. Ilyenkor nemcsak a saját fogak, hanem az implantátumok és a műfogsor, fogszabályzó is sérülhetnek. Csonthéjasok fogyasztásakor legyünk figyelmesek, vagy fogyasszuk őket őrölve vagy más feldolgozott formában.