Hogyan lesz a biofilmből fogágybetegség?

A biofilm baktériumokból álló vékony, tapadós réteg, amely a szájüregi képletek, nevezetesen a nyelv, az íny és a fogak felszínén jön létre. Biofilm mindannyiunk – még a legfanatikusabb szájápolók – szájüregében is képződik, hiszen ehhez szinte nem kell más, mint egy nedves felszín. (Hasonló folyamat a természetben másutt is zajlik, gondoljunk csak a csúszós sziklákra vagy a vízbe merülő hajótestre).

Rendszeres fogmosással, fogselyemhasználattal és szájvízzel történő öblögetéssel azonban jelentősen csökkenthető a biofilmképződés. A rendszeres szájápolás elmulasztása azonban azt eredményezi, hogy a biofilm szabad szemmel is látható – rendszerint halványsárga színű – lepedékké, úgynevezett dentális plakká alakul.

Ha a biofilm megvastagszik, irritálja az ínyt, és válaszreakcióra készteti az immunrendszert. Az immunrendszer által közvetített gyulladás következtében válik az egyébként feszes, halvány rózsaszínű íny duzzadttá és vörössé. Az ínygyulladás, amely tehát a fogágybetegség korai stádiumának felel meg, ha gyorsan cselekszünk, általában visszafordítható. Ennek hiányában a folyamat súlyosbodhat, és előrehaladott állapotban a csontot is érintő periodontitisz alakulhat ki.