Hogyan működnek a fogfehérítő készítmények és eljárások?

A fogak elszíneződése kétféle lehet: felszíni, ami rendszerint életmódbeli okokkal magyarázható, például dohányzás, túlzott kávéfogyasztás vagy rossz szájhigiénia, illetve mély, ami szájüregi sérülés, egyes gyógyszerek és a természetes öregedési folyamat következménye lehet.

A fogfehérítő eljárások alapvetően a felszíni elszíneződéseket szüntetik meg, illetve halványítják. Kellően magas koncentrációban alkalmazva a fehérítő anyag a zománc mélyebb rétegébe is behatolhat. Itt kémiai reakcióba lép az elszíneződést okozó vegyületekkel, és lebontja őket. Alacsonyabb koncentrációjú fehérítő vegyülettel azonban csak a felszíni elszíneződések kezelhetők.

Rendelői fogfehérítés

A fogorvos által végzett, rendelői fogfehérítésnek az az előnye is megvan, hogy előtte szájüregi vizsgálat és professzionális fogtisztítás is történik. A rendelői fogfehérítés során használhatnak hidrogén-peroxidot, amit általában gél formájában, többször megismételve visznek fel a fogak felszínére. Professzionális fogfehérítéssel általában több árnyalatnyi világosítás érhető el. A rendelői kezelés további előnye, hogy az íny és a szájnyálkahártya nem érintkezik a fehérítő vegyülettel. Kétségkívül drágábbak, mint a többi eljárás, de a hatásuk is látványosabb és tartósabb.

Fogorvos által felügyelt otthoni fogfehérítés

A hatóanyag ezekben az esetekben is lehet a hidrogén-peroxid, kiegészítve glicerinnel, vízzel és ízesítő anyagokkal. Ezeknél az eljárásoknál a fogorvos lenyomatot vesz a fogakról, aminek alapján egyedi sínt készítenek. Maga a fehérítés úgy zajlik, hogy a fehérítő gélt ebbe a sínbe kell betölteni, majd a sínt fel kell helyezni a fogakra. A sínt a fogorvos utasításai szerint naponta néhány órán át, egy-két hétig kell használni.

Otthoni fogfehérítés

Otthoni fogfehérítés előtt is célszerű felkeresni a fogorvost, hogy az esetlegesen kezelést igénylő szájüregi elváltozásokra még a beavatkozás előtt fény derüljön. Az otthoni használatra szánt fogfehérítő készítmények is tartalmazhatnak hidrogén-peroxidot, azonban alacsonyabb koncentrációban, mint a rendelői anyagok. A hatóanyag gél, rágógumi, csík vagy fogkrém formájában alkalmazható.

Mikor nem végezhető fogfehérítés?

A fogfehérítés sem olyan eljárás, ami mindenkinél alkalmazható. Az ellenjavallatokról fogorvos tud tájékoztatást adni.