Mi az a tapadós bevonat az ínyemen?

A baktériumok szinte bármilyen felületen képesek megtapadni. Az így keletkező vékony baktériumréteget biofilmnek nevezzük. A baktériumokból álló biofilm okozza ébredéskor a fogak és az íny felszínén tapasztalható nyálkás érzést. A biofilmképződés normális jelenség, és mindenkinél előfordul – azoknál is, akik rendszeresen mosnak fogat, és emellett fogselymet és szájvizet is használnak. Ha azonban nem távolítjuk el naponta a biofilmet, megvastagodva lepedékké, úgynevezett dentális plakká fejlődik.  

A fogágybetegségért felelős dentális plakkot bizonyos típusú „jó” (hasznos) és „rossz” (káros) baktériumok alkotják. Utóbbiak közé tartoznak azok, amelyek a fogak és az íny felszínén található ételmaradék cukortartalmán élnek, és azt fogkárosító savakká alakítják, előbbiek közé pedig azok, amelyek a normál biofilmet a savtermelő káros baktériumok számára kevésbé „vonzóvá”, kevésbé „élhetővé” teszik. 

Az alapos otthoni szájápolás – a napi rendszerességű fogmosás, fogselyemhasználat és szájvízzel történő öblögetés – segít megakadályozni a fogak felszínén a biofilm kialakulását, és csökkenti annak kiterjedését. Ha azonban elmarad a rendszeres napi szájápolás, a jellemzően halványsárga színű biofilm megszilárdulhat és megvastagodik, vagyis fogkővé alakulhat. A fogkövet csak fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember tudja speciális eszközökkel eltávolítani.