Miért jár rossz lehelettel a szájszárazság?

Szájszárazság, orvosi szakkifejezéssel xerosztómia akkor alakul ki, ha valamilyen okból csökken a nyáltermelés. Gyakori tünet lehet a beszédnehezítettség, a torokfájás és a fokozott szomjúság, tartósan fennálló esetben pedig a rossz lehelet. Mi ennek az oka? A tünetek azzal magyarázhatók, hogy a nyál öblítő-mosó hatása révén folyamatosan tisztítja a szájüreget a baktériumoktól és az ételmaradékoktól. Ha ez a hatás megszűnik, a baktériumok elszaporodhatnak, és az ételmaradékot elbontva kellemetlen szagú vegyületeket termelnek.

A szájszárazságnak számtalan oka lehet. A szájszárazság kezelés nélkül fogromláshoz, fogszuvasodáshoz, nyelési és beszédnehezítettséghez, sőt akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

A szájszárazság enyhítésére több egyszerű módszer is kínálkozik. Cukormentes rágógumi rágásával serkenthető a nyálelválasztás anélkül, hogy a szájüreget további cukorbevitellel terhelnénk. A szájvízzel történő öblögetés csökkenti a lepedékképződést, így tisztítja a szájüreget, emellett a szájnyálkahártyát is nedvesíti. Kézenfekvő megoldás a kávé kiiktatása és megfelelő mennyiségű víz fogyasztása.