Milyen ételek okozhatnak rossz leheletet?

Fogmosással, fogselyemhasználattal és szájvízzel történő öblögetéssel normál esetben tökéletesen tisztán és egészségesen tartható a szájüreg. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor a megfelelő szájhigiénia ellenére is kellemetlenné válik a lehelet. Az esetek egy részében a probléma oka és megoldása is szó szerint az orrunk előtt – egész pontosan a tányérunkon – hever. Íme néhány a rossz leheletet okozó ételek közül:

1. Fokhagyma

Azzal mindenki tisztában van, hogy a fokhagyma fogyasztását nehéz letagadni, az azonban kevésbé közismert, hogy ez a kedvelt gyógy - és fűszernövény a szervezet egészében ott hagyja a „szagnyomát”. Az elfogyasztott fokhagymából származó kénvegyületek a bélrendszerből felszívódva bekerülnek a véráramba, majd a vérárammal eljutnak a tüdőbe, ahol a gázcsere után megjelennek a kilélegzett levegőben. Ezzel magyarázható, hogy elfogyasztása után minden porcikánkon érezni lehet a markáns, kesernyés illatát. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen le kellene mondanunk a fokhagymáról. Fogyasszuk mértékkel, étkezés után pedig fogkefével és fogselyemmel gondosan távolítsuk el az ételmaradékokat a szánkból! Ne feledkezzünk meg a napi kétszeri szájvízzel történő öblögetésről sem.

2. Hagymafélék

A fokhagymához hasonlóan az egyéb hagymafélék aromája is hosszú ideig érezhető a leheletünkön. A magyarázat hasonló, mint a fokhagymánál: kénvegyületeik közvetlenül is megváltoztatják a lehelet szagát, de a véráramba is bekerülnek, és a kilélegzett levegővel immár újra megjelennek a leheletünkben. A megoldás ebben az esetben is az alapos, háromlépcsős tisztítás: fogmosás, fogselyemhasználat és szájvízzel történő öblögetés.

3. Tejtermékek

A tejtermékeknek számtalan jótékony hatása ismert, azonban fogyasztásuk után kellemetlenné változhat a lehelet. Ennek az az oka, hogy a nyelvháton élő baktériumok elkezdik lebontani a bennük található fehérjéket, ami miatt szúrós szagú vegyületek szabadulhatnak fel.

4. Tonhalkonzerv

Sokak számára a halszag eddig is egyet jelentett a kellemetlen, bűzös szaggal. A tonhalkonzerv azonban, ha lehet, még ezen is túltesz. A tenger gyümölcsei normál esetben akkor bocsátanak ki savanyú, avas szagot, ha elkezdenek oxidálódni, ami a sötét fémdobozban némiképp felgyorsulhat.

5. Torma

A növény átható, erős aromája a természetben az éhes állatok távol tartását szolgálja, azonban mi sem tudjuk elkerülni, ha tormát fogyasztunk. A torma jellegzetes, markáns aromájáért, ami a különböző szószokban, öntetekben is megjelenik, az izotiocianát nevű vegyület a felelős.