Mitől alakul ki a tartósan rossz lehelet?

A tartósan rossz lehelet, orvosi kifejezéssel halitózis a kilélegzett levegő kellemetlen szagát jelenti. Lényeges, hogy a reggeli kellemetlen lehelet és a megszokottnál fűszeresebb, egzotikus ételek fogyasztása után jelentkező átmeneti szájszag nem azonos a halitózissal. A valódi halitózis tartós, amelyet fogmosás, fogselyemhasználat és szájvízzel történő öblögetés sem szüntet meg. A tartósan rossz lehelet igen nagy pszichés próbatételt jelent – olyannyira, hogy sokan még a fogorvosnál is vonakodnak szóba hozni. A probléma azonban korántsem ritka, és kifejezetten jól kezelhető.

Bár a halitózisnak számtalan oka lehet, az esetek nagyrészében szájüregi eredetű, és általában fogszuvasodás, fogágybetegség, kicsorbult tömés vagy kifogásolható tisztaságú műfogsor állhat a hátterében. Ezenkívül számításba kell venni az étrendi-táplálkozási tényezőket is. A magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú étrend, a savas ételek, az édességek mind szóba jöhetnek mint lehetséges ok. A túlzott kávé- és alkoholfogyasztás úgyszintén nem tesz jót az üde leheletnek, a dohányzásról nem is beszélve.

Bár jóval ritkábban, de előfordul, hogy valamilyen belgyógyászati betegség áll a tartósan rossz lehelet hátterében. Gondolni kell tüdő- és vesebetegségekre, egyes daganatokra, fertőző mandulagyulladásra, valamint bizonyos vérképeltérésekre. A belgyógyászati okok közül a gyakoribbak közé tartozik a cukorbetegség (az ingadozó vércukorszint miatt), a refluxbetegség (a savas gyomortartalom visszajutása a szájüregbe). Ezenkívül egy egyszerű orrmelléküreg-gyulladás is okozhat átmenetileg rossz leheletet a váladéktermelődés miatt.

Mivel azonban az esetek zömében a szájüregben kell keresni az okot (és ennek megfelelően a megoldást is), legelőször is felül kell vizsgálni a szájápolási szokásokat. A fogak mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a nyelv megtisztítására – az esetek jelentős részében a nyelvet bevonó vastag lepedékréteg baktériumkolóniája tartja fenn a rossz leheletet. Kaparja le nyelvéről a lepedéket, majd használjon fogselymet és szájvizet! Ne feledje: kizárólag fogmosással a szájüregnek csupán egy része tisztítható meg. A szájüreg egészének tisztaságáért használjon szájvizet is!

Ha nem tapasztal javulást, keresse fel a fogorvosát! A szakember előtt nem kell szégyenkeznie: az alapos vizsgálat után nagy valószínűséggel megtalálja a probléma okát és megoldását.