Négy módszer, ami segíthet rávenni a gyermekeket a szájvízzel történő öblögetésre

A fogorvosok rendszerint hatéves kortól javasolják a gyermekeknek a fogmosást. Ebben az életkorban célszerű tehát elkezdeni megtanítani nekik a fogmosás, valamint a fogselyem- és szájvízhasználat helyes technikáját, és közben részletesen elmagyarázni, hogy miért van erre szükség. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány trükköt a gyermekek motiválására.

1. TRÜKK Szerezzen be kifejezetten kisgyermekeknek szánt mókás fogkefét és általuk kedvelt ízű szájvizet!

Hagyja, hogy gyermeke maga válassza ki a drogériában a saját fogkeféjét, fogkrémjét és szájvizét! Manapság már óriási a választék a kifejezetten gyermekeknek szánt mesefigurás szájápolási termékekből. A LISTERINE SMART RINSE® szájvíz két, gyermekek által is kedvelt ízesítésben kapható.

2. TRÜKK Énekeljen!

Játsszák azt, hogy gyermeke eldöntheti, Ön mit énekeljen, miközben ő mossa a fogát! Az egyetlen feltétel az legyen, hogy addig nem szabad abbahagynia a fogmosást, amíg Ön énekel. Kérje meg arra, hogy habbal teli szájjal dúdolja ő is a dallamot (aminek csaknem biztosan kacagás lesz a vége...). Ha gyermeke szereti a sportot, dal helyett stopperórát is használhatnak időmérőnek. Legyen az a feladat, hogy addig nem szabad abbahagynia a fogmosást, amíg le nem jár a kiszabott idő.

3. TRÜKK Jutalmazás

Jutalmazza gyermekét a fogmosásért valamilyen vonzó ajándékkal. A jutalom legyen arányos az elvégzett feladattal: hosszabb ideig végzett fogmosásért járjon nagyobb ajándék! Megegyezhetnek például abban, hogy ha két héten át naponta kétszer kitartóan mossa a fogát és használja a szájvizet, megkap egy játékot, amire nagyon vágyik. Akasszon fel egy naptárat a fürdőszobában a gyermek által elérhető magasságba, ahová minden teljesített nap után beragaszthat egy matricát.

4. TRÜKK Meséljen „fogas” mesét!

Magyarázza el játékosan, akár látványos mozdulatokkal kísérve, hogy miért fontos a rendszeres fogmosás, és hogyan váj lyukakat a fogba a „fogszú”, ha túl sok édességet eszünk. A történetben szerepelhetnek mesealakok is. Ha a gyermek már hallotta néhányszor a történetet, rajta a sor, hogy önállóan is elmesélje. Tegyen fel kérdéseket a mesealakokról.