Skip to main content

Négy tény az íny (és a fogak) egészségéről

TÉNY: Gyakori

A fogágybetegség sajnos gyakori. Felnőttek millióinál igazolható valamilyen súlyosságú fogágybetegség, azonban az érintettek nagy részének erről nincs tudomása. Talán meglepő, de igaz: világszerte négyből egy felnőttnél áll fenn a fogágybetegség valamely – enyhe, középsúlyos vagy súlyos – formája.

TÉNY: Nem egyetlen állapotot jelöl

A „fogágybetegség” kifejezés nem egy jól meghatározható állapotot jelöl, hanem egy széles skálát felölelő kórfolyamatot, amelynek enyhébb formájára az íny vörössége és duzzanata, esetleg vérzése jellemző, míg a periodontitisznek nevezett előrehaladott stádiumában az íny visszahúzódása és tasakképződés figyelhető meg. A folyamat kezelés nélkül tovább súlyosbodik, és az ínyen kívül a fogakat és a kötőszövetet is károsíthatja.

TÉNY: Megelőzhető

A jó hír, hogy a folyamat (az enyhébb ínyirritáció tüneteinek megjelenésétől az ínygyulladáson át vezető tasakképződésig, amely sokkal súlyosabb állapot) nem egyik napról a másikra zajlik le, és van esély az íny és a fogak egészségének javítására és megőrzésére.

TÉNY: A tüneteket nem szabad félvállról venni

Minél korábbi stádiumban észleljük a fogágybetegségre jellemző elváltozásokat, annál eredményesebben tudunk beavatkozni. Ha az ínyvérzés ellenére sem történik megfelelő kezelés, a folyamat tovább súlyosbodik, ami végső soron a fogak elvesztéséhez vezethet.