Négy tipp a fogágybetegség ellen

A fogágybetegség valójában szájüregi fertőzés, amelyet a fogak és az íny felszínén megtapadó baktériumok okoznak. Bármilyen más kórképhez hasonlóan a fogágybetegség kezelése is a diagnózis felállításával kezdődik. Ha az íny duzzadt, és előfordul, hogy fogmosás után vérzik, akkor a jelek szerint ínygyulladás zajlik. Az ínygyulladás kezelés nélkül tovább súlyosbodhat, és az íny, valamint a szájüregi csontos képletek károsodásával járó előrehaladott fogágybetegséghez, periodontitiszhez vezethet. Bármilyen stádiumú fogágybetegségről legyen is szó, szájápolási szokásain mindenképp változtatnia kell: a fogmosás mellé be kell iktatnia a fogselyem- és szájvízhasználatot is.

1. Vizsgálja felül a szájápolási szokásait!

A fogágybetegség elsősorban amiatt alakul ki, hay elhanyagoljuk a napi szájápolást. A betegség korai stádiumában nagyobb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. Az étkezések utáni fogmosás és fogselyemhasználat, valamint a szájvízzel végzett napi kétszeri öblögetés a legkorábbi stádiumában megállíthatja a betegséget. Ezenkívül rendszeresen vegyen részt fogászati ellenőrzésen, mert a fogkő már csak professzionális tisztítással, rendelői körülmények között távolítható el. Gyors beavatkozással elejét lehet venni a folyamat súlyosbodásának.

2. Vegye igénybe a fogászati mélytisztítást!

Ha a tünetek a gondos szájápolás ellenére sem szűnnek meg, a fertőzés minden bizonnyal előrehaladottabb. Erre a stádiumra jellemző, hogy a fognyak körül baktériummal teli tasakok képződnek, amelyek csak fogászati mélytisztítással (kürettálással) távolíthatók el, célszerűen félévente. A mélytisztítást fogorvos vagy fogágybetegségre specializálódott fogorvos, úgynevezett periodontológus, illetve parodontológus végezheti.

3. Szükség esetén szedjen gyógyszert!

Ha azonban a panaszok továbbra is fennállnak, a szájüregi fertőzést fenntartó baktériumok teljes kiirtásához antibiotikumra lehet szükség.

4. Bízza szakemberre!

A fogágybetegség előrehaladottabb formáiban a fogorvos speciális ínysebészeti beavatkozás(oka)t javasolhat, amellyel vagy amelyekkel megszüntethetők a mély tasakok és az általuk fenntartott gyulladás.