Négy tipp a fogak épségének megőrzéséhez

Minél többet tudunk a helyes szájápolásról, annál bizonyosabbak lehetünk benne, hogy a legtöbb elfogyasztott élelmiszer, ital és káros szokás valóban a fogzománc és az íny ellensége.  Aggodalomra azonban semmi ok! Jó hír, hogy az alábbi szájápolási tanácsokat figyelembe véve tehetünk a szájüreg tisztaságáért és egészségéért.

1. TANÁCS Próbálja ki a fluoridos kezelést

A fluorid erősebbé és ellenállóbbá teszi a fogzománcot, valamint védelmet nyújt a fogszuvasodás és a fogromlás ellen. Amennyiben szükséges, az eljárás fogorvosi rendelőben kérhető: a fogorvos által felvitt fluoridos lakk vékony védőréteget képez a fog felszínén, így ellenállóbbá teszi a fogakat.

2. TANÁCS Használjon fogselymet legalább naponta egyszer

Fogselyemhasználattal eltávolítható az ételmaradék és egyéb darabkák a fogak közül és az ínyről. Így kisebb valószínűséggel képződik lepedék, majd fogkő. A fogkövet csak fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember tudja speciális fogászati eszközökkel eltávolítani.

3. TANÁCS Rendszeresen cserélje le a fogkeféjét

Cserélje le fogkeféjét évente háromszor-négyszer. Lágy sörtéjű fogkefét válasszon, mert az nem koptatja a fogzománcot, és nem okoz sérüléseket a fogágy szövetein. Az elektromos fogkefe is jó választás, mivel hatékonyan tisztít anélkül, hogy túlságosan igénybe venné a fogakat és az ínyt.

4. TANÁCS Mosson fogat vagy öblögessen étkezés után

Öblögetéssel hatékonyan eltávolítható a szájüregbe tapadt, illetve a fogak és az íny közé szorult ételmaradék. Ha rendszeresen öblöget fluoridtartalmú szájvízzel, például valamelyik fluorid-tartalmú LISTERINE® szájvízzel, azzal segíthet tisztán tartani a szájüregét.