A nyál központi szerepe az íny egészségének megőrzésében

A nyál szerepéről könnyen megfeledkezünk, ha a fogak és az íny épségének megőrzéséről van szó, pedig meghatározó a teljes szájüreg egészsége szempontjából.

A nyál mint a szájüreg egészségének záloga

A nyál hőmérséklet-kiegyenlítő szerepet tölt be, kiváló oldószer a táplálék számára, és bizonyos emésztőenzimeket is tartalmaz. Ezzel már a szájüregben megkezdődik az elfogyasztott táplálék feldolgozása, ami megkönnyíti az emésztőrendszer munkáját.

A nyál mint antibakteriális anyag

A nyálban található fogerősítő és antibakteriális fehérjék és ásványi anyagok jelentősen csökkentik a fogromlás és a fogágybetegség kockázatát.

A nyál mint a műfogsor rögzítője

Éveink számával a mindennapi kihívások is gyarapodnak. Ahhoz, hogy legalább a fogpótlás ne okozzon kellemetlen pillanatokat, szintén a megfelelő nyáltermelés a kulcs. A nyál képes tökéletesen körülvenni a műfogakat, nagymértékben hozzájárulva azok megfelelő rögzüléséhez.

A nyáltermelés megelőzi a szájszárazságot

Az életkor előrehaladtával a nyáltermelés is csökken. A kialakuló állapotot szájszárazságnak, orvosi szakkifejezéssel xerosztómiának nevezzük.

A szájszárazság jóval több mint egyszerű kellemetlenség: a száraz szájüreg kiváló táptalaj lehet a baktériumok szaporodásához. Ennek pedig erős, kellemetlen lehelet, hosszú távon pedig fogromlás és fogágybetegség lehet a következménye.

Bár a szájszárazság jellemzően idősebb korban fordul elő, bizonyos idült (krónikus) betegségek, például a cukorbetegség, valamint a stressz, a kiszáradás és a dohányzás is előidézheti. Ezenkívül egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

A megfelelő nyáltermelés biztosítása alapvető fontosságú a szájüreg egészségének megőrzéséhez. A nyálelválasztás beindításának leghatékonyabb módja a rágás. Ha tehát úgy érzi, kiszáradt a szája, segíthet egy cukormentes rágógumi vagy egy kevés étel. A megfelelő folyadékbevitel szintén elengedhetetlen a kielégítő nyáltermeléshez. Ha pedig a szájszárazságot valamilyen gyógyszer okozza, beszéljen kezelőorvosával, hogy milyen más megoldás jöhet szóba.