Öt árulkodó tünet, ami fogágybetegségre utalhat

A fogmosás vagy fogselyemhasználat után tapasztalt enyhe ínyvérzés első ránézésre talán nem tűnik lényegesnek, de mégis megéri komolyan venni, hiszen a fogágybetegség legkorábbi – könnyen kezelhető és még általában visszafordítható – stádiumára hívhatja fel a figyelmet. Ha azonban a megfelelő kezelés elmarad, a folyamat súlyosbodhat, amelynek eredményeként a fogakat „horgonyzó” csontos és kötőszövetes elemek maradandó károsodásával járó előrehaladott fogágybetegség alakulhat ki. Fordítson figyelmet az alábbi öt jól felismerhető tünetre, és ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára!

1. Vörösség

A vörös szín mindenütt a veszély szimbóluma. Erre gondoljon, amikor a tükörbe nézve azt látja, hogy ínye a megszokottnál vörösebb. Az egészséges íny feszes és halvány rózsaszín. Az ettől eltérő kinézetű íny ínyproblémára utalhat. A szájüregi baktériumok ínygyulladást okozhatnak, ami a fogágybetegség korai, enyhe stádiumának felel meg. Előrehaladott esetben periodontitiszről beszélünk, ami a fogágybetegség késői, súlyos formája.

2. Ínyduzzanat

A fogágybetegség korai szakaszában a gyulladt íny gyakran duzzadt. Ez figyelmeztető jel arra, hogy a szájápolást komolyabban kell vennie.

3. Ínyvérzés fogmosás után

A fogmosás vagy fogselyemhasználat utáni ínyvérzés a fogágybetegség további tünete lehet. A vérzés könnyen észrevehető, figyelemfelhívó jel, ami kezdődő fogágybetegségre utalhat.

4. Az íny visszahúzódása a fogakról

Ha fogai nagyobbnak tűnnek, mint korábban, és ínye láthatóan visszahúzódik vagy elválik a fogairól, előfordulhat, hogy fogágybetegsége, illetve periodontitisze van.

5. Rossz lehelet

A rossz lehelet vagy szájíz úgyszintén korai stádiumú fogágybetegségre hívhatja fel a figyelmet. A kellemetlen leheletért sok esetben a lepedékes nyelv a felelős.

További jellegzetes tünet lehet az íny érzékenysége, a fogak közötti tér kiszélesedése, a fogak kilazulása, illetve a harapás és a fogívek illeszkedésének megváltozása. Ezek olyan tünetek, amelyeket nem szabad félvállról venni. Ha odafigyel a fenti elváltozásokra és a megfelelő szájhigiéniára, még mindig van esély arra, hogy elkerülje a fogágybetegség legsúlyosabb formáját.