Öt dolog a fogágybetegségről

Mi az ínygyulladás?

Az ínygyulladás a fogágybetegség korai stádiuma, ami világszerte igen elterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a középkorú felnőttek 15–20%-át a fogágybetegség súlyos formája érinti.

Melyek az ínygyulladás tünetei?

Sajnos nagyon könnyű elsiklani a fogágybetegség tünetei felett. Fontos komolyan venni, ha az íny vörössé vagy duzzadttá válik, és fogmosás vagy fogselyemhasználat után vérzik, mert ezek a tünetek ínygyulladásra utalhatnak. Előfordulhat, hogy az ínygyulladás fájdalmatlanul zajlik, ami miatt még kevésbé vesszük észre a tüneteket.

Mi okozza az ínygyulladást?

Leggyakoribb oka az elégtelen vagy nem megfelelő technikával végzett otthoni szájápolás. Ha elmarad a napi rendszerességű fogmosás, fogselyemhasználat és szájvízzel történő öblögetés, a szájüregben visszamaradó baktériumok lepedéket, más néven plakkot képeznek. A plakk tovább vastagodva fogkővé alakulhat, ami idővel a fogak romlásához vezethet.

Megelőzhető az ínygyulladás?

Az ínygyulladás, vagyis a fogágybetegség korai stádiuma megfelelően végzett alapos szájápolással – napi kétszeri fogmosással és szájvízzel történő öblögetéssel, valamint napi fogselyemhasználattal – általában visszafordítható. A szájüreg egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a félévenkénti rendszeres fogászati ellenőrzés is, hiszen a már kialakult fogkő csak fogászati eszközökkel, rendelői körülmények között távolítható el.

Hogyan kezelhető az ínygyulladás?

Az ínygyulladás kezelésekor az első és legfontosabb teendő, hogy ne hanyagolja el a látszólag ártalmatlan tüneteket, például a fogmosás vagy fogselyemhasználat után jelentkező vérzést, illetve az íny irritációját, amire az íny vörössé, duzzadttá válása hívhatja fel a figyelmet. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, keresse fel fogorvosát, aki megállapítja, hogy mi okozza az ínygyulladást. Fogorvosa valószínűleg felhívja figyelmét az alaposabb napi szájápolásra, és szájvíz rendszeres használatát is javasolhatja. Ha a fogak körül baktériumtartalmú tasakok keletkeznek, és a fogíny kezd visszahúzódni a foggyökérről, fogászati mélytisztítás (kürettálás) szükséges, amit fogorvos vagy fogágybetegségre specializálódott fogorvos, úgynevezett periodontológus, illetve parodontológus végezhet. A jó hír, hogy a fogágybetegség e korai, enyhe stádiuma megelőzhető. Másfelől viszont ez azt is jelenti, hogy az elhanyagolt, kezeletlen ínygyulladás talaján idővel előrehaladott károsodás, úgynevezett periodontitisz alakulhat ki, ami a felnőttkori fogvesztés egyik első számú oka.