Öt látszólag ártalmatlan szokás, ami befolyásolhatja a száj egészségét

(Fehér)borfogyasztás

A vörösbor fokozhatja a fogkőképződést, azonban a fehérbor sem ártalmatlan: magas savtartalma miatt károsíthatja az ínyt.

Körömrágás

A kényszeres szokások palettája igen színes: van, aki a lábával dobol, van, aki az ujját ropogtatja – és van, aki a körmét rágja. Ha Ön az utóbbi típusba tartozik, gondoljon arra, hogy minden egyes alkalommal, amikor az ujját a szájához emeli, a köröm alatt megbúvó kórokozók milliárdjai juthatnak a szájüregébe.

Időhiányban szenved

Az elfoglaltság vagy fáradtság nem mentség a szájhigiénia elhanyagolására. Természetesen időnként mindenki „csal” egy kicsit. Ha viszont tartósan elhanyagoljuk ilyen irányú teendőinket, számolnunk kell a következményekkel: a fogkőképződéssel és a fogszuvasodással.

Kényszeres fogpiszkáló-rágcsálás

A fogvájó helyesen használva igen hasznos eszköz, azonban könnyen fel is sértheti az ínyt, vagy egyéb károsodást okozhat. A legbiztosabb megoldás tehát a jól bevált fogkefe-fogselyem-szájvíz hármas.

Szereti a citrusféléket?

A citrusfélék igen nagy koncentrációban tartalmaznak savakat, amelyek károsíthatják a fogágy szöveteit, és irritálhatják a már sérült szájüreget.