Skip to main content

A rossz lehelet hátterében álló leggyakoribb kórképek

Általában a hagymával, a fokhagymával vagy a kávéval magyarázzuk a rossz leheletet, de néha nem itt – mégcsak nem is az ételek között – kell keresni a probléma magyarázatát. Nézzük, milyen kevésbé nyilvánvaló okai lehetnek a rossz leheletnek!

Gyomor-bél rendszeri betegségek

Emésztési zavarok, a székrekedés és más bélrendszeri problémák esetén gyakran előfordul, hogy az utoljára fogyasztott étel szaga megjelenik a kilélegzett levegőben. Sok esetben a bélrendszeri flóra egyensúlyának megbomlása állhat a probléma hátterében. Ilyenkor zavart szenved a tápanyagok emésztése, aminek savas visszaáramlás (reflux), a gombák elszaporodása és erjedés lehet a következménye, rossz lehelet kíséretében.

Orrmelléküregi fertőzések

Az orrmelléküregi fertőzések úgyszintén hajlamosíthatnak a rossz leheletre. Ez azzal magyarázható, hogy a hátsó garatfalon csorgó váladék kiváló táptalaj a szájüregi baktériumok számára, amelyek egy sor kellemetlen szagú vegyületet termelnek. Ilyen esetben a váladék pang, felgyülemlik és kellemetlen szagot áraszt. Ha a rossz leheletért valóban orrmelléküregi folyamat felelős, annak megoldását fül-orr-gégész szakorvosra kell bízni.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a vércukorszint gyakori ingadozása miatt hajlamosíthat a fogágybetegségre. Az emelkedett vércukorszint kedvez a baktériumok elszaporodásának, aminek hosszú távon fogágybetegség, ínygyulladás és fertőzés lehet a következménye. Látható, hogy itt már jóval többről van szó, mint egyszerűen rossz leheletről. A szájüregi fertőzés által fenntartott gyulladás kihathat a teljes anyagcserére, és ronthatja a cukorháztartást.

Gyógyszerek

Egy probléma megoldása nemritkán másikat szül – ezt tapasztaljuk, ha egy gyógyszernek valamilyen mellékhatása lép fel. Bizonyos gyógyszerek szájszárazságot okozhatnak, ami pedig hajlamosít a rossz leheletre. Egyes gyógyszerek szervezetben történő átalakulásakor jellegzetes szagú anyagcseretermékek keletkeznek. Ezek eljuthatnak a szájüregbe is.