Title

Szájvízhasználat dohányzás esetén

A dohányzás fokozhatja a szájüregi fertőzések kockázatát, és növelheti a fogágybetegség kialakulásának valószínűségét. Ennek alapvetően az az oka, hogy a dohányzás gyengítheti a szervezet védekezőrendszerét, az immunrendszert, ami így kevésbé hatékonyan tudja megfékezni a fogágybetegség kialakulásában közrejátszó bakteriális folyamatokat. A dohányzás ezenkívül elszínezheti a fogakat. Ha dohányzik, szájürege egészsége érdekében kövesse az alábbi szájápolási tanácsokat!

A teljes szájüreg egészségéért

Tartsa be a hármas szabályt!

1. Fogmosás

2. Fogselyemhasználat

3. Szájvízzel történő öblögetés

Ne feledje: bármilyen hatékony is egy szájvíz, csupán egy része a három lépéses szájápolásnak. A szájvizet mindig a (fluoridos fogkrémmel történő) fogmosás és a fogselyemhasználat kiegészítéseként kell alkalmazni! Szájvízre azért van szükség, mert önmagában a fogmosás sem elég: a szájüregnek mindössze 25%-át tisztítja meg. A szájüreg egészének tisztaságáért használjon tehát szájvizet is, például LISTERINE® szájvizet!

Speciális szempontok dohányosoknál

Minél erősebb dohányos, annál nagyobb lehet a fogágybetegség kockázata. Éppen ezért ha nem is szokik le teljesen a dohányzásról, legalább igyekezzen csökkenteni! Azt is vegye figyelembe, hogy a dohányzás kialakult fogágybetegségben a kezelés eredményességét is csökkenti. Ilyen szempontból a dohányzás minden formája – a cigarettázás, a pipázás és a különböző füstmentes dohányformák, például a rágódohány – egyformán káros.

Használjon kiváló termékeket és eszközöket

* Puha sörtéjű kézi vagy elektromos fogkefe

* Fluoridos fogkrém

* Fogselyem és fogköztisztító naponta a fogközök megtisztítására

Szájápolási tanácsok dohányosoknak

* Naponta kétszeri alaposan tisztítsa meg fogait és ínyét! A fogmosás mellett használjon fogselymet és szájvizet!

* Rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésre!

* A szájszárazság megelőzése érdekében fogyasszon elegendő vizet, és rágjon cukormentes rágógumit, ami fokozza a nyáltermelést!

* Igyekezzen minél kevesebbet dohányozni!

* Fogyasszon minél kevesebb alkoholt, mivel a túlzott italozás is szájszárazságot okoz, és növeli a fogágybetegség kockázatát!

FOGKEFÉVEL CSUPÁN A SZÁJÜREG KB. 25%-ÁT TUDJA MEGTISZTÍTANI