Title

Szájvízhasználat időskorban

Időskorban előfordulhat, hogy szájvízhasználat után fokozódik a nyáltermelés, ami fontos a szájüreg tisztán tartása és az íny egészségének megőrzése szempontjából. A szájvízhasználat módja időskorban nem különbözik attól, ami a tökéletesebb szájhigiénia érdekében egyébként javasolt. A szájvízzel történő öblögetés lépéseit az alábbiakban találja.

Speciális szempontok időskorban

Nyáltermelés

Az életkor előrehaladtávalcsökkenhet a nyáltermelés, ami szájszárazsághoz vezethet. A jelenségnek különböző okai lehetnek, kezdve a változókori hormonális történésektől a rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásáig. (A LISTERINE® szájvizek azonban nem befolyásolják károsan a nyáltermelést.) A nyáltermelés csökkenése idővel a fogak és az íny állapotromlásához vezethet. Ha úgy érzi, hogy nyáltermelése elmarad a kívánatostól, próbálja ki az alábbi tippeket:

* Ügyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra! Gyakran kortyolgatva igyon meg naponta legalább nyolc pohár vizet!

* Rágjon cukormentes rágógumit!

* Szopogasson cukormentes keménycukorkát!

* Szopogasson apró jégdarabkákat! (Ügyeljen azonban arra, hogy ne harapjon rá nagyobb darabra, mert megsérülhetnek a fogai.)

 

Járjon rendszeresen fogászati ellenőrzésre!

A teljeskörű szájhigiéniához az otthoni szájápoláson kívül a legalább félévenkénti fogászati ellenőrzés is hozzátartozik. Előfordulhat, hogy a fogorvos ennél gyakoribb, például háromhavi kontrollt javasol. Ne feledje: ha nem távolítják el időben, a lepedékből idővel fogkő képződik, amit már csak fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember tud speciális eszközökkel eltávolítani. Fontos, hogy a rendszeres fogászati kontroll akkor is elengedhetetlen, ha már nincsenek saját fogai. A fogorvos ilyenkor megvizsgálja az ínyt, és ellenőrzi a műfogsor állapotát.

Használjon kiváló termékeket és eszközöket

* Kifejezetten puha sörtéjű kézi vagy elektromos fogkefe

FOGKEFÉVEL CSUPÁN A SZÁJÜREG KB. 25%-ÁT TUDJA MEGTISZTÍTANI