A vörös, duzzadt és irritált íny nyomában

Az ínygyulladás első jelei közé tartozik, ha az íny kivörösödött, duzzadt és irritált, és fogmosás vagy fogselyemhasználat után vérzik. Az ínygyulladás valójában a fogágybetegség korai stádiumának felel meg, és igen gyakori. Az egészséges állapotban feszes, halvány rózsaszínű íny irritálttá, vörössé és duzzadttá válik, ami a fogak felszínén felszaporodó lepedék által kiváltott gyulladásos reakció következménye. A gyulladt, irritált íny fogmosás vagy fogselyemhasználat közben könnyen vérezni kezd.

Az íny irritációjának leggyakoribb oka a rendszertelen otthoni szájápolás. A problémát a helytelen fogmosási technika is súlyosbíthatja. A nem rendszeres vagy nem megfelelő technikával végzett fogmosás és fogselyemhasználat azt eredményezheti, hogy az ételmaradék és a baktériumok megtelepednek a fogak és az íny határán, ahol a baktériumok szaporodásával idővel dentális plakk képződik. Az íny határán megjelenő lepedék megfelelő szájápolás hiányában tovább vastagodik, és megkeményedve fogkővé alakul, ami már csak fogászati eszközökkel távolítható el.

Nagyon lényeges, hogy a vérzéssel járó ínygyulladás még a folyamat visszafordítható állapotát jelzi. Ebben a stádiumban egyszerűen a szájhigiénia javításával visszaszorítható. Más szóval, ha az ínygyulladás még nem is súlyos, magát a folyamatot nagyon is komolyan kell venni. Ellenkező esetben előrehaladott fogágybetegség (periodontitisz) alakulhat ki, ami a felnőtt kori fogvesztés vezető oka. Az otthoni szájápolás alapját a napi kétszeri (lágy sörtéjű vagy elektromos fogkefével végzett) fogmosás és szájvízzel történő öblögetés, valamint a napi egyszeri fogselyemhasználat képezi. Ezenkívül elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi vizsgálat, ahol lehetőség van a plakk és a fogkő eltávolítására.