Zománceróziója van?

A fogzománc a szervezet legkeményebb szövete. Bármennyire is kemény és ellenálló, idővel mégis károsodhat, különösen a savas ételek és italok hatására. Ha érzékenységet, fájdalmat tapasztal, amikor keményebb ételbe, például valamilyen nyers zöldségbe (mondjuk sárgarépába) harap, érdemes felkeresnie fogorvosát, mert lehet, hogy a panaszok hátterében zománckopás és kezdődő fogszuvasodás áll.

1. TÜNET Horpadás az őrlőfogak csücskein

Az őrlőfogak csücskein kialakuló horpadás (úgynevezett csücsökabrázió) a fogzománc kopásának egyik legkorábbi jele lehet.

2. TÜNET Sárgás elszíneződés

A fogzománc kopására utalhat a fog sárgás elszíneződése is. Ennek az az oka, hogy az elvékonyodó fogzománc alatt nagyobb mértékben tűnik át a fogak belsejét alkotó dentin, ami – ellentétben a fogzománccal – sárgás színű anyag.

3. TÜNET Letöredezés

A lepattogzott vagy letöredezett fogfelszín szintén arra hívhatja fel a figyelmet, hogy a fogzománc meggyengült, és a harapással, rágással járó igénybevétellel szemben kevésbé ellenálló.

4. TÜNET Érzékenység

A fogzománc elvékonyodására utalhat – és fogszuvasodáshoz vezethet – a fogak érzékenysége is, ami elsősorban extrém hőmérsékleti ingerek hatására nyilvánul meg, pl. a forró vagy jeges ital fogyasztásakor, esetleg hidegben való légvételkor jelentkező kellemetlen érzés, akár fájdalom. A fogérzékenységet nagyon édes étel is kiválthatja: az elvékonyodott zománcú fog ilyenkor is nyilalló fájdalommal reagál a túl erős behatásra.